Dan odprtih vrat na Waldorfski šoli Primorska

Na tretjo oktobrsko soboto je bilo na Waldorfski šoli Primorska posebno živahno. Vrata smo odprli vsem, ki jih zanima, kako poteka pouk na naši šoli.

Starši, stari starši in celo nekateri učitelji so bili tokrat v vlogi učencev prvega razreda. Učiteljica jih je prijazno povabila v razred in, kot je pri nas v navadi, vsakemu v pozdrav stisnila roko. Radovedno so sedli v klopi in nestrpno pričakovali uro matematike. Po jutranjem verzu, prižigu svečke in pozdravu dnevnemu palčku je med njimi popotoval kamen besede, ob katerem so se predstavili in si podelili doživetja prejšnjega dne. Tem uvodnim ritualom v waldorfski šoli sledi ritmični del ure, ko učenci v »sončkovem krogu« prebudijo svoje telo, pojejo, rajajo, recitirajo, preštevajo, se igrajo z gibi in ritmi, urijo koordinacijo, orientacijo, pozornost … Sobotni »sončkov krog« je bil jesensko in matematično obarvan: lirične pesmice o jeseni so se izmenjevale z ritmičnimi igrami preštevanja, »prvošolci« so se v domišljiji podali k skakajočim žabicam, urnim vevericam, med zlate breze in sladke hruške. S petjem, gibanjem in potujočimi žitnimi blazinicami so se učili poštevanko in raziskovali prostor. Igraje so prehajali med pesmicami in izštevankami v različnih jezikih.

Dobro ogreti in pripravljeni na delo so »prvošolci« spet sedli k mizicam. Skupaj s palčkom Radošem in njegovimi sošolkami in sošolci iz gozdne šole so se podali na čudovito raziskovanje Kraljestva števil. Obnovili so zgodbo o številu 5 in spoznali število 6, ki se skriva marsikje v naravi, celo v votlem panju, kjer so svoj domek našle marljive čebele: v številu njihovih nožic, pa tudi v številu sten, ki jih imajo zlatorumene shrambice satovja. Sledilo je umetniško ustvarjanje (zapis) – to pa je bilo vezano na število 4, saj si podajanje snovi v waldorfski šoli sledi v prepletajočem se tridnevnem ritmu: prvi dan pove učitelj zgodbo, drugi dan jo učenci obnovijo, tretji dan pa zapišejo.

In kaj so ta čas počeli otroci? Tudi oni so rajali, peli, recitirali, se igrali prstne igre in ustvarjali. Izdelali so prelepa jesenska drevesa s pisanimi listki, ki so jih ob koncu šolske ure ponosno pokazali svojim staršem. Skupaj so si ogledali še razstavo zvezkov in izdelkov naših učencev ter poklepetali z učiteljicami ob čaju in sladkih dobrotah.

V novembru bo spet kar nekaj priložnosti, da obiščete našo šolo:

  • 6.11. 2018 ob 17h: Ni disciplina tista, ki ustvari umetnost, pač pa umetnost ustvari disciplino (predavanje za starše, ki jih zanima vpis otroka v waldorfsko šolo)
  • 8.11. 2018 ob 17h: martinovo (sprevod s svetilkami do grajskega obzidja s krajšo prireditvijo)
  • 20.11. 2018 ob 18h: predavanje Alenke Rebula
  • 24.11. 2018: adventni semenj

Lepo vabljeni!