Od Soče do Save je bil tokratni cilj naše šole v naravi. Strumno in predvsem pogumno smo se podali na potovanje, na katerem smo odkrivali lepote Julijskih Alp. Celo pot vožnje z avtobusom nas je spremljala njena modrozelena barva, prav do doline Trente. Po krajšem, a zahtevnejšem vzponu s pomočjo jeklenic, smo prispeli do izvira reke Soče. Table so nas opozarjale, da smo v Triglavskem narodnem parku.

Na poti do vasi Lepena smo si ogledali korita Soče. Okrepčali smo se v Domu Klementa Juga. Medtem smo občudovali helikopter, ki je večkrat poletel s tovorom. Ta je bil namenjen v gore. Spoznali smo, da v teh gorah ni cest. Njihovo lepoto vidimo le, če se na pot odpravimo peš. In to smo tudi storili. Pot nas je vodila skozi gozd in ob klepetu smo v dobrih dveh urah dosegli naš cilj, Dom pri Krnskih jezerih. Ogledali smo si bivak in spoznali, da lahko v njem prenočimo, če je koča zaprta. Z veseljem smo se po večerji odpravili še na krajši nočni pohod z lučkami do Krnskega jezera in tam opazovali zvezde.

Drugi dan nas je pričakalo jasno, a hladno jutro. Zgodaj smo se podali na Krn. Pot nas je vodila mimo jezera, kjer smo občudovali živali na paši; krave, osle, prašiče … Pri jezeru se nam je odprl razgled na Krnsko pogorje. Jasno smo videli njegov skalnat vrh in vse hribe v bližini. Po poti smo ponovili vse kar smo se v šoli učili. Videli smo gozdno mejo, gorski prelaz, gorske rastline, veliko kraških pojavov ter doživeli inverzijo. Na vrhu smo se kopali v soncu, medtem ko je spodaj bila megla. Na Krnu nas je pričakal čudovit razgled čez na Julijske Alpe vse do Triglava in italijanskih Dolomitov. Ker nas je čakala še dolga pot smo se kmalu odpravili naprej, proti gorenjski strani Julijcev, na Komno. Med potjo smo srečali veliko alpskih živali. Občudovali smo planike, svišče in zvončice. Po celodnevni hoji smo le prispeli do Doma na Komni od koder je bil čudovit razgled na Bohinjsko jezero.

Zadnji dan nas je čakala še pot v dolino. Vmes smo si ogledali slap Savica, ki je izvir najdaljše slovenske reke, Save. Vreme je bilo precej muhasto, na trenutke sončno, na trenutke deževno. A ko smo prispeli k jezeru je posijalo sonce in brez razmisleka smo se podali v vodo. Domov smo se odpravili z vlakom. Čeprav smo se dnevno srečevali z raznimi izzivi, pa smo se vrnili polni novih spoznanj.                                                                               K. F.